Από τα αγάλματα στη μουσική....

Μέσα από το πρόγραμμα με τα αγάλματα και αφού μιλήσαμε για τον Απόλλωνα,τον Ερμή και την πρώτη λύρα αρχίσαμε ένα "ταξίδι" στα μουσικά όργανα και στους ήχους τους.

Μια λύρα από την αρχαία Αμβρακία




Έγχορδα.....Χορέψαμε ζεϊμπέκικο,νησιώτικα και ροκ,ακούσαμε Βανέσα Μέι ,Renee Aubry και Μαθήματα πιάνου για να διακρίνουμε τους ήχους των μουσικών οργάνων

https://www.youtube.com/watch?v=Xo9G9C6KvCE

...και "ταξιδέψαμε" με τη μαγεία των ακουσμάτων....

Αναζητήσαμε και βρήκαμε κυκλαδικά ειδώλια με μουσικούς :Ο Αρπιστής...

Παράλληλα ακούσαμε και χορέψαμε τραγούδια της Σοφίας Βέμπο μιας και η προτομή της στην κοντινή μας πλατεία είναι το ένα από τα κοντινά μας αγάλματα..

Παράλληλα ακούσαμε όπερα και την αξεπέραστη Μαρία Κάλλας αφού το άγαλμά της θα επισκεφτούμε την άλλη εβδομάδα στην πλατεία Μαδρίτης...
Το μουσικό ταξίδι μας συνεχίστηκε με το έργο του Σπ.Σαμάρα Ο Σπυρίδων - Φιλίσκος Σαμάρας (29 Νοεμβρίου 1861 - 7 Απριλίου 1917) ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Διακρίθηκε στο χώρο της όπερας.

Το 1895 ανατέθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στον Σαμάρα η σύνθεση ενός Ολυμπιακού Ύμνου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Αθήνα των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Απρίλιος 1896). Μετά την ανάθεση στον Σαμάρα η επιτροπή επέλεξε να μελοποιηθεί το ομότιτλο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος αυτός καθιερώθηκε ως επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος μόλις το 1958 στο Τόκυο, δηλαδή εξήντα δύο χρόνια μετά την παγκόσμια «πρώτη» του και σαράντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη του.
Ακούσαμε λοιπόν τον Ολυμπιακό ύμνο και ανακαλύψαμε την προτομή του συνθέτη του!
Η προτομή του θα είναι η τελική στάση της εξόδου μας την ερχόμενη Παρασκευή στον Εθνικό κήπο.
 Και το νήμα της μουσικής συνεχίζει να ξετυλίγεται!!!
Κρουστά....είδαμε τον πυρρίχιο από την τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων


https://www.youtube.com/watch?v=5nNX0uegtZg
ακούσαμε τύμπανα και βρήκαμε σχετικά γλυπτά από την αρχαιότητα.

Στη συνέχεια φτιάξαμε τα δικά μας κρουστά αφού πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά





ΚΑΙ....Συνεχίζουμε με πνευστά!!!!

Σχόλια