Από "Τα Ελληνάκια" της Ε. Φακίνου στη λαϊκή τέχνη και την Αθήνα των αρχών του 19ου αιώνα

Carl Anton Joseph Rottmann, 1836, Η Ακρόπολις από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός.

ένα παραμύθι γραμμένο χρόνια πριν από την Ευγενία Φακίνου και την Κωστούλα Μητροπούλου το οποίο αφηγείται συμπυκνωμένα τα γεγονότα που οδήγησαν στην ελληνική επανάσταση του 1821 με ήρωες τη Λενιώ και τον Γιώργη.
 Εμπνευσμένο από τα κεντήματα , τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης τελειώνει με τη φράση:" Ήταν 22 Μαρτίου του 1821" φτάνοντας στη μέρα που ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση.
Μπορείτε να δείτε  και να ακούσετε το βιβλίο με τα παιδιά στο σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=9QGdGJCfyBI

*Αξίζει επίσης να περιηγηθείτε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού για να δείτε αξιόλογα δείγματα της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Αντικείμενα της καθημερινής ζωής, φορεσιές, όπλα για να μπορέσουν να αντιληφθούν λίγο την καθημερινότητα εκείνης της εποχής.
http://www.mnep.gr/gr/ektheseis/proigoumenes/palia-monimi-ekthesi-kentriko/

*Ζωγραφίζουμε αν θέλουμε τη δική μας ποδιά ή το δικό μας ζωνάρι και το στολίζουμε με σχέδια που είδαμε στο βιβλίο ή στις φωτογραφίες του Μουσείου

*Αποκαλύπτουμε μια εικόνα της Αθήνας των αρχών του 19ου αι. παίζοντας ένα παιχνίδι ταξινόμησης  στο σύνδεσμο:
https://learningapps.org/display?v=p2w7ixym320

Βλέπουμε κι άλλες υδατογραφίες από ταξιδιωτικούς περιηγητές



Άποψη της πόλης των Αθηνών από το Λυκαβηττό, περί το έτος 1805, σε υδατογραφία του Edward Dodwell. Διακρίνονται οι αδόμητες εκτάσεις μεταξύ του μετώπου των οικιών και του τείχους (Πηγή: E. Dodwell, A classical and topographical tour through Greece, during the years 1801, 1805 and 1806, Λονδίνο 1821).
( φωτογραφία από την ηλεκτρονική έκδοση "Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών" )


Η πρώτη από τις δύο χαλκογραφίες της Αθήνας (1842-1844) από τον Andrea Gasparini, έναν Ιταλό καλλιτέχνη που απέδωσε τα κλασικά μνημεία της πόλης σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους της νεώτερης Αθήνας

Μια ειδυλλιακή εικόνα της Αθήνας του 1833, ένα χρόνο πριν γίνει πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου. Είναι έργο του Wittmer, που ζωγράφισε την εικόνα από την περιοχή του σημερινού Μετς. Φαίνονται οι Στήλοι του Ολυμπίου Διός και η Πύλη του Αδριανού.
Αναγνωρίζετε κάποια μέρη που έχετε πάει ή έχετε δει από αυτές; Τι σας κάνει εντύπωση;




Σχόλια