Μεσολόγγι : "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" Μια πόλη σύμβολο αντίστασης κατά του οθωμανικού ζυγού
Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821. Η σημασία της θέσης έγινε γρήγορα αντιληπτή από την τοπική ηγεσία της επανάστασης.
Το 1822 η πόλη πολιορκήθηκε για πρώτη φορά από τα στρατεύματα του Κιουταχή που είχε νικήσει τους Έλληνες στο Πέτα, και του Ομέρ Βρυώνη που είχε ολοκληρώσει την υποταγή του Σουλίου. Μετά από δύο μήνες οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες.
Το 1825 ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό στρατοπέδευσε στην περιοχή και ξεκίνησε την πολιορκία του Μεσολογγίου. Όλες οι επιθέσεις που επιχείρησε ο Κιουταχής απέτυχαν, όπως και η προσπάθεια του να αποκλείσει τον ανεφοδιασμό της πόλης από στεριά και θάλασσα. Οι πολιορκημένοι ήρθαν σε συνεννόηση με τον Καραϊσκάκη που πολέμησε τον Κιουταχή και τον οδήγησε σε φυγή.
Από τον Μάρτιο του 1826 όμως μετά από μήνες πολιορκίας η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Στην πόλη δεν μπορούσαν να μπουν τρόφιμα και η πείνα έγινε αβάσταχτη. Έτσι αποφασίστηκε η έξοδος των κατοίκων του Μεσολογγίου για την νύχτα του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Το σχέδιο προδόθηκε και ο στρατός των τουρκοαιγυπτίων επιτέθηκε στους άμαχους
*Ακούμε:
"Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" Δ. Σολωμός
"Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" Δ. Σολωμός
Μουσική Γ.Μαρκόπουλος, ερμηνεία Ν Ξυλούρης
*Ξέρεις ποιο άλλο έργο έγραψε ο Δ. Σολωμός; Μπορείς με τη βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς να το βρεις; Είμαι σίγουρη ότι ξέρεις και να το τραγουδάς!!!!
Σούλι: "Ο χορός του Ζαλόγγου"
*Ακούμε:
*Μπορείς να ζωγραφίσεις το γλυπτό ή να το φτιάξεις με πλαστελίνη;
"Οι πρόσφυγες της Πάργας"
Σούλι: "Ο χορός του Ζαλόγγου"
*Ακούμε:
"Έχε γεια καημένε κόσμε"
(Ενορχήστρωση Γ.Μαρκόπουλος,τραγούδι Β.Λαβίνα)
Ο χορός του Ζαλόγγου είναι θρύλος με πυρήνα ιστορικό γεγονός που συνέβη μετά την οριστική κατάληψη του Σουλίου από τα στρατεύματα του Αλή πασά, τον Δεκέμβριο του 1803. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1803 (παλαιό ημερολόγιο), στη κορυφή του όρους Ζάλογγο, εξελίχθηκαν γεγονότα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μια ομάδα Σουλιωτισσών και Σουλιωτών με τα παιδιά τους να αποφασίσουν να πεθάνουν ελεύθεροι παρά να πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών. Έτσι, προτίμησαν, με μία πράξη αυτοθυσίας, αντί να ατιμαστούν από τον αιώνιο εχθρό τους, να πέσουν από την άκρη του γκρεμού. Ορισμένες πηγές της εποχής, ή μεταγενέστερες, αναφέρουν πως οι Σουλιώτισσες έπεσαν «εν χορώ» και τραγουδώντας.
(πηγή wikipedia)
(πηγή wikipedia)
*Το γλυπτό που βλέπεις στο Ζάλογγο το έχει φτιάξει ο Γ. Ζογγολόπουλος ( που έφτιαξε και τις "Ομπρέλες") σε μεγάλο μέγεθος. Σε μικρότερο μέγεθος υπάρχει στο Υπαίθριο Πάρκο Γλυπτικής στο Γουδί και στο Ψυχικό.
"Οι πρόσφυγες της Πάργας"
Η Πάργα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα στις παρυφές του ενετικού κάστρου. Λόγω της στρατηγικής θέσης της, είχε πολλούς κατακτητές. Μέχρι και το 1797, ήταν φρούριο αλλά και εμπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και τέλος οι Άγγλοι που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Το ποσόν της εξαγοράς της Πάργας ήταν 150.000 λίρες ...Μετά την πώληση της Πάργας στους Τούρκους περίπου 4.000 Παργινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να γίνουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα....
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-istoriki-komopoli-pou-poliorkise-me-mania-o-ali-pasas-den-katafere-na-tin-kataktisi-alla-tin-agorase-gia-150-000-lires-i-ellines-katiki-tis-ekapsan-ta-kokala-ton-progonon-tous-ke-ta-piran-mazi-tou/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-istoriki-komopoli-pou-poliorkise-me-mania-o-ali-pasas-den-katafere-na-tin-kataktisi-alla-tin-agorase-gia-150-000-lires-i-ellines-katiki-tis-ekapsan-ta-kokala-ton-progonon-tous-ke-ta-piran-mazi-tou/
*Μπορείς να παρατηρήσεις τα πρόσωπα των ανθρώπων στις βάρκες; Ποια νομίζεις ότι ήταν τα συναισθήματά που ένιωθαν;
Πως πιστεύεις ότι ένιωσαν όταν έφτασαν ασφαλείς στην Κέρκυρα;
Οι πρόσφυγες της Πάργας σε playmobil!!
Από την έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο : "Το ΄21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου