"Θούριος" .... Όταν η γραφή δίνει θάρρος!!!




Ακούμε αν θέλουμε τον Θούριο του Ρήγα Φερραίου στο you tube ( Μουσική Χ. Λεοντής, ερμηνεία Ν. Ξυλούρης)

https://www.youtube.com/watch?v=Vs1aN_5NC6c

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος (Βελεστίνο1757 - Βελιγράδι24 Ιουνίου 1798) (πραγματικό όνομα: Αντώνιος Κυριαζής), ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Με την πένα του προσπαθούσε να ξεσηκώσει τους Έλληνες και τους άλλους λαούς των Βαλκανίων εναντίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.Έγραψε τον " Θούριο", επαναστατικές προκυρήξεις, τη Χάρτα, το Σχολείον των ντελικάτων Εραστών, το Φυσικής απάνθισμα, το Ηθικός ΤρίπουςΤο Σύνταγμα της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΤα Δίκαια του ανθρώπου, καθώς και τον 1ο τόμο του Νέου Αναχάρσιδος.Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων (πηγή wikipedia)

Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ                                                                                                                     ΥΜΝΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ 


Τίτλος έργου: Ο ανδριάντας του Ρήγα Φεραίου
Θέση: Προαύλιος χώρος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30
Έτος Κατασκευής: 1871
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Ιωάννης Κόσσος

Η ανάθεση του έργου έγινε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου στον Ιωάννη Κόσσο, τον Απρίλιο του 1869. Ο Ρήγας Φεραίος αποδίδεται σε μέγεθος μεγαλύτερο του κανονικού, όρθιος, με το κεφάλι στραμμένο ελαφρά αριστερά και το δεξί πόδι να προβάλλει εκτός βάθρου. Το αριστερό χέρι είναι λυγισμένο στο στήθος και το δεξί, σε έκταση, μοιάζει να δείχνει το δρόμο προς την ελευθερία. Το βλέμμα, κατευθυνόμενο μπροστά και μακριά, δηλώνει τον οραματισμό του Ρήγα. 
http://www.athenssculptures.com/2014/06/rigas-feraios.html ( καταγραφή των atenistas/ Γλυπτά της Αθήνας)

Στα πόδια του Ρήγα φαίνεται μια αλυσίδα.Γιατί πιστεύεις ότι  είναι σπασμένη; Τι θέλει να δείξει με αυτό ο γλύπτης;

Παρακάτω βλέπεις έναν ακόμη αδριάντα του Ρήγα Φεραίου φτιαγμένο από τον ίδιο γλύπτη (Ι.Κόσσο). Μπορείς να βρεις τα σημεία που μοιάζουν και διαφέρουν οι δύο αδριάντες;
*στο υλικό κατασκευής
*στη στάση του σώματος
*στα χέρια
*στα ρούχα
*αν υπάρχουν άλλα αντικείμενα
*κάτι άλλο που εσύ ανακαλύπτεις

Το πρωτότυπο γλυπτό Ρήγας Φεραίος, 1867 του Ιωάννη Κόσσου ανήκει στη Συλλογή Γλυπτών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και ανήκει στους ανδριάντες κλειστού χώρου.

Αν θέλεις μπορείς να παίξεις ένα μικρό  γλωσσικό παιχνίδι:

https://learningapps.org/display?v=phuppgvz320

Σχόλια