Οι "κουτσούνες " και τα κόκκινα αυγά της Μ.Πέμπτης


Το αυγό πανάρχαιο σύμβολο ζωής και γέννησης σε όλες τις θρησκείες και τα μέρη του κόσμου πίστευαν ότι μπορεί να μεταδώσει στα ζώα, τα φυτά , τον άνθρωπο τη ζωή που κρύβει μέσα του.
Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα αυγά στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας γι΄αυτό και τη λένε "Κόκκινη Πέφτη". Κόκκινα, βαμμένα με το χρώμα της χαράς , της ζωντάνιας, της Ανάστασης. Θεωρούνταν επίσης και χρώμα αποτρεπτικό για το κακό. Παλιά ζωγράφιζαν σχέδια με κερί στο αυγό ( όπως εμείς με κηρομπογιές ) πριν το βάψουν. (Πληροφορίες από το εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Μπενάκη)
Ή τα τύλιγαν σε κομμάτις καλσόν με φύλλα μέσα κι έτσι φαίνονταν τα σχέδια( το θυμάστε;)
Βοηθήστε τη μαμά να τα βάψει!!!

Πρωί πρωί την Μ.Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα καταπιάνονταν με το ζύμωμα της πασχαλινής κουλούρας με μυρωδικά και ξηρούς καρπούς. Τις στόλιζαν με λωρίδες από ζυμάρι ,τις έπλεκαν και τους έβαζαν ένα κόκκινο αυγό. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν λέγονταν "κουτσούνες", "δοξάρια", "αυγούλες", "καλαθάκια".
Ζυμαρένιες κουτσούνες της Μαρίας Παπαβασίλη. Κάρπαθος, 1996 .Μουσείο Μπενάκη 

ή "λαμπροκουλούρα"
ή φτιάχνουν μοσχοβολιστά κουλουράκια!!! Σαν αυτά που φτιάξαμε πέρυσι!!
Μπορείτε να φτιάξετε "κουτσούνες " κούκλες δηλαδή με αλατοζύμαρο για να μην σας χαλάσουν ( ένα μέρος αλεύρι, ένα μέρος αλάτι και νερό όσο πάρει για να πλάθεται και να μην κολλάει)..
Ή να πλάσετε πασχαλινά κουλουράκια με τη μαμά , τον μπαμπά και τα αδέρφια σας !!!
Ότι κι αν κάνετε να περάσετε υπέροχα και να μοιραστείτε όμορφες στιγμές!!!

Σχόλια