Από τα έθιμα του Πάσχα: «Λαζαράκια…»

Απρ 2020

Το Πάσχα πλησιάζει… Μία γιορτή που σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται με πολλά έθιμα αρκετά από τα οποία είναι ξεχασμένα… Λέμε να θυμηθούμε μερικά

Το Σάββατο του Λαζάρου ( σαν αύριο δηλαδή) τα παιδιά ( σε πολλές περιοχές μόνο τα κορίτσια, οι «λαζαρίνες») στόλιζαν καλάθια με αγριολούλουδα ή πασχαλιές και πηγαίνανε στα σπίτια για να τραγουδήσουν τον «Λάζαρο»» Τα κάλαντα του Λαζάρου» ( από τη Λαμία mag24.gr/lamia)


https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.selections&id=200
«Σήμερον έρχεται ο Χριστός
ο επουράνιος θεός.
Εν τη πόλει Βηθανία
Μάρθα κλάει και Μαρία.
Λάζαρο τον αδελφό της
τον γλυκύ και καρδιακόν της.
Τον μοιρολογούν και λένε
τον μοιρολογούν και κλαίνε…» Παραδοσιακό
Οι νοικοκυρές τα φίλευαν (τους έδιναν) αυγά , ξηρούς καρπούς και «λαζαράκια»
«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις…» λέγανε οι γυναίκες στη Λέσβο παλιά
Μικρά νηστίσιμα ψωμάκια  που έφτιαχναν στη μνήμη του Λάζαρου του φίλου του Χριστού
Συστατικά
250 γρ. αλεύρι σκληρό
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό & 2-3 κ.σ.
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
1 πρέζα γαρύφαλλο
Λίγο γλυκάνισο σε σκόνη
Μερικά ολόκληρα γαρυφαλλάκια
Τρόπος μαγειρέματος
Διάλυσε σε ένα μπολάκι τη μαγιά στο 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό! Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα. Σκέπασε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 15-20 λεπτά. Ανακάτεψε τις σταφίδες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ζέστανε το υπόλοιπο νερό για να βράσεις μέσα το γλυκάνισο.Βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη που απέμεινε, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο) και τις σταφίδες και ανακάτεψε.Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαγιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Ζύμωσε να πάρεις μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.Λάδωσε το μπολ και σκέπασε τη ζύμη με λαδόκολλα αφήνοντας για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει.Αφού φουσκώσει μοίρασε σε 5 μπαλάκια. Κράτησε ένα κομμάτι από κάθε ένα και φτιάξε ένα κορδόνι λεπτό.Φτιάξε με τα μπαλάκια μακρόστενα ψωμάκια. Κόψε το κορδόνι στη μέση και κόλλησε επάνω από τα φραντζολάκια χιαστί για χέρια. Στρογγύλεψε όσο μπορείς το πάνω μέρος και κάρφωσε τα γαρυφαλλάκια ώστε να σχηματίσεις τα μάτια.Βάλε τα λαζαράκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους, να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30′ λεπτά
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o και άφησε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου.
Και του χρόνου!!! ( η συνταγή και η φωτογραφία από τα Λαζαράκια είναι από την i- efimerida)

Σχόλια